Bidweek om eenheid 2008

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 419 niet laden

Vandaag een week geleden was er (...) een jongerengebedsavond. Ik las in het verslag: "De opkomst was erg laag. Er waren ongeveer tien-tot vijftien jongeren van de Pinkstergemeente (waarvan zeker de helft in de band speelde), en één vrouw van de Christengemeente. Verder zijn Veronique en Sjaak Theeuwisen van de PKN (???) geweest en Matt als spreker, en ikzelf (= Ferdinand Ploegman???). Ondanks de lage opkomst was de avond zelf wel erg goed. We hebben gezongen, geluisterd en uiteraard gebeden. God was duidelijk aanwezig en de jongeren waren wel teleurgesteld, maar ook erg enthousiast."

Dat laatste zinnetje, lieve vrienden: "God was duidelijk aanwezig en de jongeren waren wel teleurgesteld, maar ook erg enthousiast". Dat zinnetje - het had bést gepast in het slot van het Lucas-evangelie, dat wij zoëven hebben gehoord:

"God was duidelijk aanwezig", ja wat wil je: Jezus was er,

"en de jongeren waren wel teleurgesteld", ja, want Hij ging van hen heen ...

"maar (ze waren) ook erg enthousiast", ja, "grote vreugde" was er onder hen. Want, ten eerste, Jezus had hun Zijn opdracht gegeven. "Jullie zullen (...) getuigenis afleggen". En, ten tweede, Hij had Hij had hun een belofte gedaan: "Ik zal ervoor zorgen dat de belofte van mijn Vader aan jullie wordt ingelost." Met "kracht uit de hemel" zullen zij worden bekleed. En ten derde: Hij had Zijn handen opgeheven en hen gezegend ...

Vandaag een week geleden was de jongerengebedsavond. De opkomst was erg laag. De helft van de aanwezigen maakte deel uit van de band. Dus die móesten er min of meer zijn. Dat was afgesproken. Overal in onze stad Amsterdam zijn in de afgelopen week christenen, "van alle gezindten" zeiden we vroeger; ze zijn bijeen geweest in kleine aantallen: 21, 5, 20, 7, 8, 4, 6, 14, 35, 20, 5, 7, 13 tot 18, 9, 14 ... Dat zijn de getallen die ik in het verslag las. Ze zijn bij elkaar geweest, nee, wé zijn bij elkaar geweest om te bidden voor van alles en nog wat - maar vooral om eenheid onder ons, "om heelheid in de kerken en voor vergeving wanneer kerken elkaar zwart maken of hebben gemaakt" las ik ergens - met onze excuses aan onze zwarte stads- en geloofsgenoten, vanwege dat "zwart maken". Want we weten: zwart is prachtig!

Het was de allereerste keer dat kerken verenigd in de Raad van Kerken èn verenigd in de Evangelische Alliantie dat tegelijkertijd deden, dit bidden. Eén gebedsweek. Ik heb dat als zodanig, lieve vrienden, eigenlijk heel ontroerend gevonden. Het enkele feit dat geloofsgenoten van ons op het idee gekomen zijn: Laten we dat nou doen ... Geweldig. Misschien dat we ons volgend jaar zelfs nog kunnen verenigen op dezelfde bijbelteksten voor iedereen en tot één folder zouden kunnen komen van Evangelische Alliantie en Raad van Kerken sámen. Dat zou helemaal mooi zijn. Maar het móet en het hóeft niet natuurlijk. Een beetje variatie, veelkleurigheid binnen het christendom is helemaal niet erg.

'T was misschien maar een klein clubje daar bij Betanië. Jezus hief zijn handen op en zegende hen. En zo heeft Hij al ónze kleine en iets grotere clubjes in de afgelopen week gezegend. Wij mogen ons allemáál koesteren onder Jezus' zegenende handen. Géén van ons heeft op die handen het patent. Geen clubje kan en mag die handen claimen.

Vandaag sluiten we de gebedsweek af. Het was wat het was. Het is wat het is. Ik heb Chris en Dick en Mien en de mensen van de Weteringkerk aan de Veluwelaan een beetje leren kennen: Dat is voor mij heel concreet het resultaat geweest. De organisatie van de week vroeg ons om ook gebedsverhoringen te melden. Nou, dit is de mijne: Chris, Dick en Mien en de mensen van de Weteringkerk. Ontmoetingen, contacten, beginnetjes van méér eenheid onder Jezus' leerlingen in deze tijd in deze stad. Zo zullen er meer resultaten, gebedsverhoringen zijn geweest. Ik las in het verslag: "Er is gebeden voor de hand van een jonge broeder. Hij was gevallen - die hand is genezen." Toe maar.

Heelheid van mensen, heelheid van de kerk, dat bonte geheel van al Jezus' volgelingen, van hen die geboeid worden door Hem, van hen die zich bemind weten door Hem. Waar mensen Jezus de kans geven om hen écht te zegenen, gebeurt dát: daar komt genezing, heelheid, eenheid. Waar Zijn, Jezus' zegen, ten diepste op ons inwerkt, daar zien we het rondom ons gebeuren. Amen.