Evangelieprikje (2007)

De nieuwjaarsmaand loopt naar zijn einde, de tijd van nieuwjaarsbrieven lezen is bijna voorbij. De meeste ouders en dan ook de doopmeter en dooppeter zijn dan zo ontroerd door de goede voornemens van hun gastjes dat ze al die gelukwensen en beloften prompt belonen. Helaas zijn die nieuwjaarsbrieven meer de woorden van de juf of de meester dan de eigen woorden van de voordragers. Maar dan nog, zelfs door de woorden van anderen te gebruiken kan men perfect weergeven wat men zelf wil. Zo is het ook in het evangelie van vandaag waar Jezus, gebruik makend van de oude woorden van de profeet Jesaja, Zijn programma schetst. Hij komt net uit de woestijn, Hij heeft Zich bezonnen over wat er hem te doen staat. Anders dan Johannes de Doper die de mensen bij zich laat komen, trekt Jezus weg uit de woestijn om het goede nieuws overal te gaan verkondigen, te beginnen in de "kring-der-heidenen", Galilea, de streek waarin Hij is opgegroeid.

Op een zaterdag, op sabbat begeeft Hij zich naar de synagoge van het dorp van Zijn jeugd: Nazaret. De mensen hebben al veel over Hem gehoord, wisten hoezeer hun dorpsgenoot geprezen werd bij anderen. Hij staat op en leest voor uit de boekrol van Jesaja die Hem overhandigd wordt. Het fragment dat Hij leest gaat over de gezalfde Gods. Gezalfd worden door God, het is niet alleen en niet vooral een promotie, een eretitel, het is vooral een werkprogramma. Wie doordrongen is van Gods Geest, kan niet bij de pakken blijven zitten als men al het onrecht in de wereld ziet. Neen, wie doordrongen is van de Geest, eigenlijk dus alle gedoopten en gevormden, wordt opgeroepen om juist aan de mensen in nood het goede nieuws te verkondigen. Als Jezus hier Zijn "state of the union" houdt, dan is dat niet alleen Zijn opdracht , maar ook die van allen die door hun doopsel mogen delen in Zijn leven.

En dan stelt zich natuurlijk de vraag naar actualisatie. De armen van vandaag: wie zijn ze en welk goed nieuws hebben wij hen te brengen? Zijn het alleen de mensen over wie Welzijnszorg zich ontfermt of mogen ook de armen uit andere landen delen in het goede nieuws? Slaat armoede hier alleen op materi