Ijdelheid der ijdelheden

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Prediker, dat is weer zo één van die auteurs van wie een mens zich afvraagt: hoeveel smeergeld heeft die kerel betaald om in de bijbel te komen? Zo vlak, zo realistisch, zo cynisch zelfs! Zo weinig 'bovennatuurlijk'. Misschien is dit rauwe boek wel het evangelie van de cynische mensen?

Hij heeft zowat alles beproefd, hij is op alle wegen gaan zoeken en overal en altijd is zijn refrein: hier is geen prijs te winnen, hier is geen oplossing te vinden, geen uitweg, geen soelaas voor mijn rusteloos hart en voor mijn kritische geest Zijn conclusie is steeds opnieuw: mens stop ermee, het leven is één grote klucht, één grote nutteloze passie. Aan het eind van de eerste weg word je eenzaam, aan het eind van de volgende straat word je onbevredigd, aan het eind van de volgende zijweg word je bitter. Stop er mee. Het leven is een belofte die niet wordt ingelost, een droom die nooit wordt verwezenlijkt, Noch met het weten, noch met het arbeiden, noch met het bezitten, noch met het genieten zal je rust vinden voor je onrust. Wie je ooit heeft gezegd, dat er muziek zit in het leven heeft je bedrogen. Het is niet waar. Het is één grote komedie, één grote klucht, één grote illusie. Geloof de dwepers en de dromers niet langer: het zijn leugenaars. Allemaal.

Hetgeen me in dit boek interesseert, is niet zozeer wat ik daar allemaal van denk, of wat mijn overste of mijn bisschop daarvan denkt. Dat zal Prediker wel een zorg wezen. Ik wil boven alles weten hoe hijzelf zijn koers beëindigt, hoe hijzelf over de meet komt.

Dat is het merkwaardige van heel het boek. Hij heeft inderdaad een boodschap. En die is niet eens zo mat of dof of zo ontnuchterend als wij zouden denken. Hij is gewoon consequent. Als je de hele wereld rond hebt gereisd en je hebt het nergens gevonden, begin dan thuis. Droom het leven niet te groot. Wees tevreden met de maat van je klein bestaan. Dingen nastreven die niet bij je passen is gewoon onrealistisch. Maak je geluk met vrouw en kinderen, met je huis en je tuin: een andere gebruiksaanwijzing is er niet voor het menselijk geluk. Je bent niet groter dan je vermogen, niet breder dan je armen reiken. Erken je eigen proporties, je eigen maat.

En als je daar bovenop nog over God wil praten, zoek Hem niet in het niemandsland van grote ambities, van eindeloze discussies of oeverloos genot. Dat past niet bij je uitrusting. Draag de schoenen die goed aan je voeten zitten. Zet het zadel van je fiets op de juiste hoogte. God is niet de vijand van je geluk op voorwaarde dat je niet te ver wegloopt van jezelf.

Dat moet ontnuchterend zijn voor mensen die het geluk altijd zoeken ver van huis, of in het land van morgen of in de illusie van als ik dit nog of dat nog kon zien of beproeven, dan zou ik gelukkig zijn! Geloof het niet. Dat is de grote leugen waarmee mensen ons opzadelen. Het recept van het geluk is eenvoudiger: zoals het klokje thuis tikt, zo tikt het nergens!

Lees bij Prediker wat hij niet ijdel vindt! Het is goud waard. Het is wijsheid op mensenmaat.

Ook dat is Wet en Profeten.