Door het oog van de naald

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Als je ouder wordt en je zicht wat slechter, dan kun je er moeite mee hebben, een draad door de naald te krijgen. Je punt hem aan, maakt hem wat nat, je probeert, maar dat dekselse ding wil maar niet door het oog van de naald.
Met die ervaring voor ogen moeten wij maar liever niet denken aan het probleem, dat Jezus ons vandaag voor ogen tovert. Een kameel, een log vreemd beest, met allerlei bulten en uitsteeksels, hoe moet dat nu door het oog van de naald?
Een kameel: ooit door iemand omschreven als ‘van huis uit een paard, maar dan een paard waar een commissie zich mee gemoeid heeft'. Vandaar die uitsteeksels en aanhangsels... Hoe het ook zei, het is voor een kameel nooit makkelijk ergens doorheen te kruipen. Mede omdat hij meestal beladen is met bagage en allerlei zaken die woestijnreizigers mee willen nemen.
De kameel is dus een prachtig symbool voor iemand, die heel veel meesleept, laten we zeggen: een rijkaard. En dan het oog van een heuse naald. Onmogelijk dus; gekkenwerk, om het ene door het andere te willen halen. Dat gaat nooit, moet je maar niet aan beginnen.
Misschien vindt u de vergelijking niet elegant, maar eigenlijk zijn wij ook van die opgetuigde, té zwaar beladen kamelen. Immers onze hele cultuur gaat gebukt onder té veel. Ga maar eens verhuizen naar een kleinere woning bijvoorbeeld. Je weet niet, waar je al je spullen moet laten. En toch moet alles mee, want er valt niets te missen.
Of neem een cadeauwinkel... Soms kijk ik er verbaasd rond en vraag me af: wie bedenkt het en wie koopt het... en kan ik leven zonder?
Het evangelie van vandaag begint met een goede man die eerlijk kan zeggen, dat hij altijd de Wet, de Levenswetten, heeft onderhouden. En nu wil hij weten wat hij nog meer kan doen, hoe hij het eeuwig leven, of beter gezegd het Rijk Gods kan binnengaan?
Jezus zegt dan iets heel opvallends: "De grote sta-in-de-weg is: je bezit te véél. Je bent te zwaar beladen. Zie er van af te komen." Jezus zegt tegen die man: je bent niet vrij, je ademt het leven niet, je hebt het maar te druk met alles te houden en te onderhouden wat je hebt. Geef het aan de mensen, die het nodig hebben. Geef het aan de armen. Want je bezit schept afstand.
Daar staat die goeie man. Hij heeft de sabbat onderhouden en God geprezen, hij heeft zijn vader en moeder geëerbiedigd, hij heeft niet gedood en ook geen echtbreuk gepleegd. Maar hij is niet ver genoeg gegaan. "Niet doden" is onvoldoende. Het is je roeping met al wat je hebt én bent, het léven te helpen opbouwen.

Hij heeft niet gestolen, maar heeft hij ook gedeeld van wat hij teveel had? Hij heeft nooit gelogen of gelasterd. Maar heeft hij ook het goede van zijn medemensen naar voren gehaald? Niet tekort doen aan een ander is onvoldoende. Probeer te geven met gulle hand. Niet alleen geld, maar ook aandacht, tijd, liefde, vooral aan mensen die het niet zo goed getroffen hebben in het leven.
Beschouw voor jezelf het leven als een geschenk. Dat is eigenlijk de grondvoorwaarde voor het volgen van Jezus. Dit leven is je slechts in bruikleen gegeven.

De tachtigjarige Spaanse filosoof en theoloog Raimon Panikkar zegt het zeer treffend: "Je leeft, omdat je werd uitgenodigd aan het banket van het leven."
Meehelpen om ieder een plaats te geven aan het banket. Dan raak je op weg naar het Rijk Gods.
Maar het is een heel karwei. Jezus zegt toch: "Je doet eigenlijk iets wat onmogelijk is. je kruipt door het oog van een naald."
Toch zijn er mensen die het lukt: de echt levende mensen. Hoe doen ze dat? Ze kij-ken wat ze van de armen kunnen leren. Een goed voorbeeld is nog altijd Franciscus van Assisi. Aanvankelijk wilde hij ridder worden, hoog te paard, maar hij hoorde het evangeliewoord en omhelsde het leven los van alle bezit en liet zich leiden door de armen om hem heen. Hij hield dat ook zijn broeders voor.
Breng hen eerst aan het banket van het leven. Breng hen in mijn Koninkrijk. Maak daarvan je eerste levenswerk. Het overige is toegift. Maar onthoud, het is een heel karwei: je kruipt door het oog van een naald.