28e zondag door het jaar

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 362 niet laden

Wat is gelukkig zijn ? Maakt rijkdom echt gelukkig ?

Als je soms de beelden ziet van de beursactiviteit in Brussel of in Tokio en de gezichten van die mensen gaat vergelijken met de gezichten van bv. vrijwilligers die met minder-validen bezig zijn, dan treft u een enorm verschil. Aan de ene kant zijn de gezichten krampachtig vertrokken, alsof hun leven op het spel staat. Aan de ander kant : zijn de gezichten ontspannen, en één en al blijdschap.

Zijn de jonge mensen die zich uitleven in een megadancing dan zo gelukkig ? Waarom moeten ze dan nog spul slikken ?

Rijkdom is een woord dat vele ladingen dekt. Van bezit en geld en juwelen tot gezondheid en vriendschap. Als kinderen zeggen : ‘moeder, wij zijn we rijk ?', dan gaat het niet over aandelen of bankrekeningen.

Met rijkdom is het zoals met vrijheid. Niet de rijkdom zelf is beslissend, wel wat wij er mee aanvangen.

Wat doen wij er mee ?

En op die vraag geeft het evangelie ons een antwoord : Laat rijkdom en bezit voor wat het is, maar geef aan je leven een inhoud, een soort overgave heb je nodig. Dat is nog wat anders dan een zorgvuldig onderhouden van geboden en verboden. Ga die grens voorbij en laat je verleiden tot een algehele toewijding. Niet wat ‘moet' ik doen, maar wel : ‘wat vraagt de liefde van mij ?'

De bedoeling van het evangelie is niet het spectaculaire uitdelen van zijn bezittingen. We zouden ten andere zelf vlug ten laste vallen van het OCMW.

De bedoeling van het evangelie is dat de grote drijfkracht van ons leven liefde is en geen berekening. En een liefde die haar vuur ontvangt van een intieme relatie. Toen keek Jezus hem aan en begon van hem te houden. Als je ooit die blik van Jezus gevoeld hebt dan heb je meteen ook zijn uitnodiging gevoeld om te leven uit liefde en niet uit berekening. En dat kan je leven een heel andere, een gelukkige wending geven.