Wij, rijken (1997)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 198 niet laden

"UNGEREN"


Toen ik pas kort in Kunrade was, leerde een van de oudere parochianen mij een typisch woord uit deze streek. Of ik wist wat 'ungeren' was? "Ungeren" betekent 's middags een dutje doen. Soms doe ik dat wel eens. Als ik daarna monter de straat op ga dan zeg ik vaak per vergissing "Goede morgen!" in plaats van "Goede middag". "Goeie morgen, zeg, is dat met dat artikel nog in orde gekomen?" Vaak antwoordt de ander met: "Goeie morgen? Nou, ik heb het al middag hoor." Of die mensen die op hun horloge kijken en dan instemmend zeggen: "O.k., het mag nog, het is drie minuten voor twaalf." Deze mensen gaan in op dat onderdeel van je woorden waarop je geen reactie verwacht. Je voelt je erdoor op je nummer gezet.

"GOD IS LIEFDE... "

"Goede meester, wat moet ik doen om het ware leven te vinden?" En Jezus zegt "Waarom noem je mij goed; alleen God is goed..." Heeft hij iets verkeerds gezegd? Waarom corrigeert Jezus zijn compliment? Goedheid is voor Jezus een typische eigenschap van God. Er is geen goedheid buiten God. Als je goedheid waarneemt om je heen, bij iemand die zich vol ontferming het lot aantrekt van een vreemdeling, bij iemand die jaar in jaar uit zijn vader verzorgt, bij iemand zich een leven lang aan zijn kind toewijdt..., dan kom je iets van God tegen. Onze goedheid is God die in ons leeft. Zo versta ik Jezus opmerking-vooraf. Vervolgens citeert Jezus uit de wet van Mozes. Het valt op dat Jezus niet begint zoals wij de tien geboden beginnen met de opmerking: "Er is maar één God die ons uit Egypte heeft bevrijd." Misschien is de opmerking: "Niemand is goed op één na, n.l. God", wel een variant daarop.

NIET DODEN

De jongen zegt tegen Jezus wat bijna iedereen hier in de kerk had kunnen zeggen: "Als dìt van ons gevraagd wordt, dan zijn we 'n heel eind. We hebben niet gedood... Misschien onvoorzichtig gereden, teveel risico's genomen, misschien anderen verwaarloosd en depressief gemaakt, misschien te weinig actief geweest in vredesvragen en te passief gebleven bij de honger in de wereld... maar iemand gedood, nee!

GEEN OVERSPEL

Onze trouw aan elkaar is minder sterk. Statistieken daarover stonden in de krant. Een kwart van de Europese huwelijken strandt. Toch begrijp ik niet waarom het geen groter nieuws is dat liefst 75 % van de gehuwden samen oud wordt. En heel wat ouder dan vroeger!

NIET STELEN

We stelen niet. Proberen misschien het onderste uit de kan te halen, zien het invullen van belastingformulieren soms als een sportieve wedstrijd met de inspectie; hebben deel aan een maatschappij die niet eerlijk handel drijft met zwakke landen, maar direct stelen, nee! Fraude en meineden zijn ook geen schering en inslag en vader en moeder worden met enige regelmaat bezocht.

EER UW OUDERS

Het is niet zo, om met Youp van het Hek te spreken, dat we bij inlevering van een ouder in een zorghuis eerst vragen of er een fax is, "want dat is zo makkelijk met kerstmis en verjaardagen". Toch hoor ik ouderen dikwijls met wat al te veel nadruk begrijpend vaststellen dat hun kinderen weinig tijd hebben. Maar de ouders echt verwaarlozen, nee!

VAN ZIJN VRIENDEN VRAAGT HIJ MEER

Daarop kijkt Jezus ons aan; hij vat genegenheid voor ons op en zegt: "Je kunt meer doen: deel je bezit met de armen!" Hij kiest er een humoristisch beeld bij om het ijs te breken: "Een kameel komt makkelijker door het oog van een naald dan iemand die veel bezit in Gods koninkrijk." Marcus vertelt het voor de christengemeente in Rome. Wie zijn rijkdommen inlevert kan ook genieten van wat we samen bezitten. Wie zijn vader en moeder verlaat krijgt er een grote familie voor terug. Wij lezen dezelfde tekst 2000 jaar later. Thans krijgt ze een wereldwijde dimensie. Inderdaad, wat is het toch moeilijk voor wie macht heeft, voor wie de geldstroom beheerst, om iets te doen voor hongerige kinderen, voor een oude moeder in Leningrad, voor een vluchtende vader in Afrika!

KERK ALS GEWETEN

Ergens tussen al deze zware woorden glanst die ene zin: "Wat voor mensen onmogelijk lijkt, is voor God wel mogelijk." Met die troostende zin op de achtergrond is de hele tekst van vandaag één groot appèl op rijke lieden en landen. De kerk moet proberen het geweten te zijn in onze welvaartsstaat. Wat is het toch moeilijk voor ons, jongens en meisjes met zoveel bezit, om de werkelijkheid van God binnen te gaan. Jezus' woord is meer waar dan ooit!

DE WENS-ENGEL

Lieve kinderen. Er kwam een engel naar de aarde en verscheen aan Peter: "Peter, jij mag wensen, wat je maar wilt, maar je mag het maar èèn keer." Peter dacht diep na en wilde slim zijn: "Dan heb ik deze ene wens dat ik voortaan elke avond een wens mag doen!" Maar de engel was al gevlogen. Hij ging naar Angélique, wat ook engel betekent: "Je mag één wens doen". Angélique hoefde niet te denken. "Een paard, een lief paardje, of nee, wacht even, doe er maar tien, of nee, doe er maar honderd", riep ze. Terwijl de engel wegvloog hoorde hij een getrappel in de voortuin dat je er bang van werd. Tim wilde in een kasteel wonen met harnassen in elke gang. Yoice wilde een beroemde danseres worden. Maar Evert wist niet zo gauw wat hij moest vragen. O ja, toch, daar had hij gisteravond met moeder nog voor gebeden: dat oma beter werd. Die lag in het ziekenhuis. De engel kwam terug in de hemel. "En", vroeg de goede God, "hoe was het op aarde?" "Ach", zuchtte de engel. "de mensen zijn wel aardig, maar zelfs de kinderen weten niet wat goed voor ze is. Peter is veel te gulzig. Angélique ook, ze wilde een wei vol paarden, maar na veel geruzie met haar vriendinnen en met de buren en de politie zijn ze allemaal weer verkocht; dertig paarden werden ziek, want Angélique had er geen verstand van. Tim was één dag blij in zijn kasteel maar daarna miste hij zijn vriendjes en nou waren zijn ouders naar de bank om te praten over een lening want het dak moest gerepareerd worden. Yoice zal een beroemde danseres worden, de mensen zullen haar toejuichen in de zaal, maar wat zal ze eenzaam zijn en ongelukkig als ze in haar kleedkamer zit en in haar hotel. Alleen Evert die is nog altijd even blij als vroeger en speelt met zijn oma. Wanneeer begrijpen de mensen dat ze het meest gelukkig worden als ze met anderen kunnen delen?"