Gejaagd door de wind

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Ofwel heeft de Geest te hoge namen, ofwel heeft zijn verschijnen te zeer te maken met vreemde natuurverschijnselen: een stevige storm, vurige tongen, een talenwonder. Dat wijst er alleen maar opdat wij hem moeilijk een plaats kunnen geven in ons doorsneewoordenboek. Om over de Geest iets zinnigs te zeggen, moet je hem niet allereerst met formules proberen te grijpen. Hij is per definitie niet te definiëren. Wij zouden beter naar zijn werken kijken. Het is als kijken naar de wind, als kijken naar mensen ‘gejaagd door de wind'.

In de Caraïbische eilanden is er elk jaar een stormseizoen. Stormen komen er en gaan: David, Flora, George, Mitch. Als ze voorbijgeraasd zijn, zie je de ravage: huizen, dorpen en oogsten, bomen en planten verwoest. Als je in de stilte na de storm de optelsom maakt van de schade, dan is die onmeetbaar en onnoembaar. Niemand heeft er dan nog behoefte aan om een woordenboek te consulteren. De wind en de storm hebben zichtbaar hun werk gedaan. In Dominica of San Domingo zal niemand het bestaan van de wind ontkennen.

Kan zoiets ons op het spoor brengen van de heilige Geest? Bestaat er voor gelovige mensen ook niet iets als een stormseizoen? Als wij Pinksteren vieren, kun je niet het tegenovergestelde zeggen. Dat is Zijn seizoen. Dat is Zijn voorbijgang.

Is dat altijd zo spectaculair als in de Caraïben? Ja! Alleen, Hij blaast niet in de ijle lucht en over zee. Hij waait en werkt in de mens om heel het potentieel van het goede in ons te activeren. Hij is Gods actieve pool.

Voortdurend zie ik Hem spectaculaire dingen doen. In een mens die jarenlang met verbittering en cynisme door het leven ging, en die nu inziet dat hij zich voor niets zo negatief heeft opgesteld.

Ik zie het gebeuren in een groep jonge mensen die het aandurven financiële en andere risico' te nemen om in een leegstaand klooster opvang te verlenen aan kinderen zonder papieren en zonder ouders. Ik zie het gebeuren op al die plaatsen waar mensen gratis edelmoedig zijn. Zo zijn er zeer velen. Het is allemaal Gods windkracht negen.

Je kan dat allemaal psychologisch verklaren. Gelukkig maar! De Geest werkt niet antipsychologisch, maar Hij doet dingen die niet vanzelfsprekend zijn. Er is een goedheid en een wijsheid en een moed die ik niet zomaar kan aflezen van het gelaat van de meeste mensen, Er is iets in mijn leven wat ik niet opbreng met wilskracht alleen. Er is een windkracht die onze wilskracht activeert. Hij richt ons op als wij beslist hebben een ‘gezeten' bestaan te leiden. Hij opent ons de ogen als wij menen, dat er niets meer te zien is. Hij jaagt ons door zijn wind als wij in saaie en taaie vergaderingen toch op een ideetje komen ‘ten leven'. Hij is altijd aanwezig. Alleen, hij laat nooit ravage achter. Hij heeft een patent op het tegenovergestelde.

De Geest is het werkzame deel van God dat het werkloze deel van de mens in beweging brengt.