Zalig Pinksteren 2011

Wat betekent de Heilige Geest in ons leven? Het is Gods verlangen dat wij Hem kennen en erkennen als onze Schepper en Heer en dat wij Hem beminnen met hart en ziel en heel ons wezen. Welnu, de H Geest helpt ons om dit verlangen te begrijpen, te beantwoorden en er naar te leven. Zo begon Jezus zijn prediking : Het Rijk Gods is op komst, bekeert u, leidt een nieuw leven. Gelooft in de Blijde Boodschap (Marc.1,15). Daarvoor hebben wij de H. Geest nodig. Wie gelooft zal gered worden en eeuwig leven verwerven, maar wie niet gelooft zal veroordeeld worden en verloren gaan (Joh. 3, 16).

De Geest waait zoals de wind, wij zien Hem niet maar wij onderkennen de vruchten die Hij doet rijpen in ons leven. Aan hen die openstaan voor dit waaien van de Geest, er naar verlangen, er vurig om bidden, aan hen wordt de Heilige Geest geschonken, de Geest die hen helpt in dit nieuwe leven dat Jezus brengt. Op een heel persoonlijke wijze wordt de Geest geschonken, aan ieder volgens zijn roeping. Als mensen ervoor openstaan verlicht en sterkt de Geest hen in al hun denken, voelen, willen en handelen. In hen wordt de Geest bron van licht, vuur en kracht.

Vriendschap en liefdevolle verbondenheid met de medemens geven zin, smaak en richting aan ons leven. Zo is het ook voor wie met God vereend leven. Zij richten zich naar Gods geboden en willen steeds in zijn liefde blijven. Dit kan soms een opgave zijn en een last worden, maar liefde maakt elke last licht : Mijn juk is zacht en mijn last is licht (Mt.11,30).

Het evangelie van de Heer Jezus is een enorm aanbod voor wie zin en richting wil geven aan zijn leven. Uw woord is een lamp voor mijn voeten zegt de psalmist (Ps.119,105). Jongeren willen vrij zijn, maar boven de waarde van vrijheid staat liefdevolle verbondenheid, want daarin ligt het ware geluk. Welnu, de Geest bewerkt in ons het vriendelijk licht waarin wij voor elkaar aantrekkelijk zijn. Hij is de fijnzinnige liefde waarmee God ons geschapen heeft en ons blijft dragen. Hij vuurt de liefde aan die ons met God en mens vereend doet leven. Hij spoort ons aan om ons kruis te dragen, alles uit te houden, alles te verdragen en hoopvol in het leven te blijven staan, wetend dat er ons over de drempel van dit leven eeuwig leven wacht. Eens worden ook wij bekleed met de heerlijkheid van de Verrezen Heer. Die hoop brengt Jezus ons. Dat houdt ons recht, ook in soms zeer moeilijke omstandigheden.

Het komt de mens oneindig ten goede als hij God Heer laat zijn in zijn leven. De Geest Gods doet ons Jezus' woorden verstaan; - hij wekt in ons respectvolle, innige en liefdevolle verbondenheid met God; - hij bezielt onze gebeden als wij bidden om vaardigheid om elkaar te begrijpen, te beminnen en te helpen rechtop, moedig en hoopvol in het leven te staan; - hij helpt om ons natuurlijk egoïsme te overstijgen; - hij vuurt ons aan om humaniteit en medemenselijkheid op te brengen.

De Geest is de adem en de gloed waarmee het Woord van God gesproken wordt, de wind waarop de Blijde Boodschap wereldwijd door missionarissen wordt uitgedragen. In zijn licht onderkennen mensen dat Jezus Christus leeft, hen heel nabij is en dat de innige verbondenheid met Hem hen alle moeite waard is. Hij spreekt in alle stilte in hun hart. Hij is van de woorden die zij bezield tot elkaar spreken de inspiratie en tevens de troost die ervan uitgaat. Door Hem geven mensen zin en richting aan hun denken, streven en handelen, bedacht als zij worden op gerechtigheid, eerlijkheid, vriendschap, goedheid en liefde. Hij maakt de mens beter en werkt aldus gestadig aan een betere samenleving. God is een God van liefde. Hij wil al zijn kinderen gelukkig zien maar Hij doet het niet zonder ons. Hij bewerkt het met ons en door ons.

Beseffen wij wel goed - hoe diep Hij overal aanwezig is, - hoe Hij aanspoort tot trouw in de liefde, tot geduld en verdraagzaamheid, mededogen en zachtmoedigheid; - hoe Hij mensen bezielt om te blijven geloven en hoopvol in het leven te staan, vertrouwend op de Heer die onze Leidsman ten leven is, onze Heiland en Zaligmaker ? De H. Geest spoort ons aan en stuwt ons voort op de weg van Hem die voor ons is en blijft: de Weg, de Waarheid en het Leven. Hij is met de Vader en de Zoon de zin van ons leven en de diepste werkelijkheid in ons menselijk bestaan...
Zalig Pinksteren !