God is verliefd op de wereld

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Herinnert u zich nog, wanneer u voor de eerste keer verliefd was? Misschien denkt u: wat een bespottelijk begin voor een paaspreek! Ik weet dat de vraag niet voor ieder­een geldt en aan hen daarom mijn excuses. Maar toch... weet u dat nog? Toen voor de eerste keer! Voor sommigen is het een leven samen geworden, in ‘n gelukkig gezin, voor anderen ‘n kort moment dat verdwenen is. Wat heeft dit met Pasen te maken? Blijkbaar zijn heilige dingen ongewoon geworden en de gewone dingen onheilig en onkerks. Verliefdheid als preekonderwerp, we moeten eraan wennen.
Maar als je ooit verliefd bent geweest dan weet je dat alle dingen om je heen veran­deren. De bomen bloeiden van verrukking. De huizen waren meelevende gezichten. Er was eerbied en verwachting. Je hart danste bijna uit je lijf. Ik vind dat de Engelsen voor die toestand zo'n prachtige uitdrukking hebben: ‘To be in love: in liefde zijn.' ‘t Is jammer, dat we de aardse en de hemelse liefde zo uit elkaar hebben getrokken. Ze horen wezenlijk bijeen. Er zijn geen twee soorten liefde, zoiets als de liefde van de kloosters en de liefde van de bioscoop. Maar nogmaals: wat heeft dat met Pasen te maken? Wel, ik heb het gevoel dat er met Pasen zoiets aan de hand is.'To be in love.'

In het paasevangelie is Jezus niet aanwezig. Maar er is heel wat beweging om Hem. Er is een drang om bij Hem te zijn. Maria Magdalena, vroeg in de morgen, nog in de nacht bij het graf. Wat doet ze daar? ‘To be in love'! Zij moet veel van Hem gehouden hebben, anders was ze thuis gebleven. Dan blijf je zitten waar je zit. En die twee leer­lingen. Er staat: ze rennen. Dat doen mensen, die in liefde zijn.
De boodschap van Pasen: God is verliefd op de wereld. Hij is ‘falling in love'. Hij laat ons dat weten in Jezus en probeert om onze trage liefde wat op te porren.
‘Wij samen' waren ooit verliefd op onze Schepper en bevrijder. Pasen nu is: herinner je hoe dat was. Kijk naar je eigen geschiedenis met nieuwe ogen. Misschien ben je al wat ouder geworden, is je liefde wat versleten. Dan is het goed je te herinneren dat aan de oorsprong van de kerk een liefdesgeschiedenis staat. Aan de oorsprong van ieder geloof, zo mag ik eraan toevoegen, staat een liefdesgeschiedenis. God wil met de mensen, met ons samen een verbond. Het beste is niet goed genoeg. Met Pasen willen we dat onszelf te binnen brengen. En daarom zeggen we: ...hé, hoe was dat ook weer? Toen en toen? Kan mijn hart weer een beetje sneller gaan kloppen? Kan mijn mond, mijn hoofd, kunnen mijn gedachten weer wat meer gaan leven?

Pasen is opstaan! Pasen is de vreugde van de tafelgenoten die zich herinneren wat liefde is. Zo worden de hemel en de aarde opnieuw bijeen gebracht. Want dat de hemel en de aarde met elkaar zijn getrouwd, dat is ons duidelijk, want wij zijn de vruchten van die liefde. De liefdesgeschiedenis van God en mens heeft deze samen­komst opgeleverd. Wij zijn de keuze van de hemel en wij moeten het verlangen van de aarde uitbeelden. Natuurlijk weet ik: de dingen blijven de dingen en de wereld blijft de wereld. Natuurlijk! Alles blijft zoals het is. En toch wordt het anders voor ver­liefde mensen, want hun hart gaat sneller kloppen.
Pasen is: God is verliefd op de wereld. En onze gemeenschap is daarvan de vrucht...