Pasen (1999)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 201 niet laden
Gisteravond werd uitgebreid het scheppingsverhaal gelezen, waarin telkens na elke scheppingsdag verteld werd: en God zag dat het goed was. Ook deze viering zijn we begonnen met het scheppingsverhaal, zij het in een wat andere en ingekorte versie.
Vanaf dat begin, volgens de geleerden miljoenen jaren geleden, is de mens op weg gegaan, een weg van toen naar nu, een weg, waarvan God echt niet kan zeggen: ik zie dat het goed is. een weg van licht en donker zoals we in het verhaal van vandaag hoorden, een weg van vallen en opstaan, van steeds weer opnieuw beginnen.
Heel de geschiedenis van het joodse volk in het Oude Testament, u hebt stukjes ervan gehoord in deze viering, is getekend door "opnieuw beginnen", steeds weer opnieuw beginnen, Geleid door een God die zag dat het niet goed was maar die nieuwe kansen gaf om weer op de goede weg te komen.
De geschiedenis herhaalt zich, is het gezegde. Heel vaak is dat waar, vaak in het negatieve, maar ook in het positieve. Ook Jezus' leven en dood verliep volgens het oude patroon. Meer dan in wie ook maakt God in Hem een nieuw begin, hij bracht een boodschap van bevrijding, van leven, van toekomst, bevrijding van alles waardoor mensen niet zichzelf kunnen zijn, want daardoor wordt leven in liefdevolle verbondenheid mogelijk, en dan alleen is er toekomst voor de mens en zijn wereld.
Wie gelooft in God en in Jezus, zijn gezondene, wie zijn weg ten leven wil gaan, die kan zich bevrijden van de slavernij van de onmacht, kan leven met vertrouwen in de toekomst. Vandaag kan het dood zijn, uitzichtloosheid, Goede Vrijdag, maar morgen kan het Pasen zijn: nieuw leven, een nieuw begin.
Dat is denk ik de grootste rijkdom die wij mensen in ons meedragen: de mogelijkheid om steeds weer een nieuw begin te maken, het geloof, de hoop dat God de Schepper ons de kracht geeft om telkens weer te verrijzen uit de dood van moedeloosheid, apathie. Zo is Jezus uit de dood verrezen en leeft hij voort. Zo zijn zijn leerlingen opgestaan uit hun dood van angst en verslagenheid en gaven ze Jezus de kans om in hen voort te leven, door over Hem te vertellen, door te doen wat Hij hun had voorgedaan. Zo kan hij ook in ieder van ons tot leven komen, als wij in zijn Geest steeds weer een nieuw begin kunnen maken. Dan kunnen we werkelijk Pasen vieren, dat wens ik u allen toe: een zalig pasen.