Het licht in de duisternis (1999)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 198 niet laden

HET LICHT VERZACHT DE PIJN.


Toen Rembrandt zijn ets 'De drie kruisen' maakte, trok hij van die één en dezelfde ets drie prenten. Ofschoon de vier prenten steeds donkerder en daardoor spannender worden, blijft de gekruisigde Christus gehuld in het licht; en het meeste licht is te zien waar de kruisbalken elkaar snijden. Waar mensen lijden voor de goede zaak, daar is het licht. Waar mensen verbondenheid zoeken met elkaar en met God, ook als dat pijn doet, daar is het licht. En daar begint de verrijzenis. - Dit beeld lijkt me een goede achtergrond om nog even terug te gaan naar het evangelie dat wij zojuist hoorden.

TEKENEN VAN DE VERRIJZENIS.

Dit evangelie nu .zegt nergens met zoveel woorden hoe Jezus van Nazaret is opgestaan uit de doden. Het getuigt bij monde van geloofsgetuigen eenvoudig dat Hij leeft. Wij moeten het hebben van woorden en situaties die méér betekenen dan wat zij op zichzelf inhouden. De weggerolde grafsteen, de veronderstelde lijkroof, de zwachtels, de opgerolde hoofddoek, het zijn allemaal beelden. Die beelden verwijzen naar wat zo moeilijk kan worden aanvaard door ons mensen, die een leven altijd en overal zien eindigen met de dood, dood voorgoed.

HIJ ZAG EN GELOOFDE.

Er staat: 'Hij zag en kwam tot geloof'. Het was nog niet eens Petrus, die duidelijk optreedt als eerste, de opvolger van Jezus. Het was die ándere leerling, van wie men gewoonlijk aanneemt dat hij de schrijver is van dit evangelie, Johannes de evangelist. Eigenlijk staat er: 'Hij zág als in een flits en begón te geloven', maar hij was er nog niet. De leerlingen gaan naar huis alsof alles was afgelopen. Zij hebben echter nog een lange weg te gaan van ontwakend, groeiend, twijfelend geloven, voordat zij volwassen gelovigen zouden worden.

VOOR ALLEN EEN ZALIG PASEN.

Geloven is een leerschool. Je doet er een heel leven over. Sommigen blijven vroeg steken. Anderen blijven op weg. Belangrijk is of je kunt geloven in het leven hier en nu. Als je dát al niet kunt, hoe kun je dan geloven in een leven hierná? Opstanding uit de dood begint met opstandigheid hier en nu tegen allerlei machten die de dood bevorderen. Welke die machten zijn? Ik denk dat ieder van ons er wel enkele kan noemen. Ze zijn het niet waard dat wij er onder door gaan. Wij zijn door God gewild. Wij zijn voor het leven bestemd. zoals Jezus van Nazaret, die in het mysterie van dood en opstanding de Messias werd. Ik wens ons allen een zalig Pasen toe. Waarmee ik bedoel: ik wens u toe een goed leven op aarde, veel opstandigheid tegen de dood en daarna in Jezus' spoor opstanding tot Eeuwig Leven.