Ode aan Thomas (2005)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 198 niet laden

ZIN OF ONZIN

Als ongelovige kun je het ver schoppen in de kerk. Thomas is er het bewijs van.
Hij was de leerling die er niet bij was toen Jezus verscheen. Daarom verkeerde hij - als enige - in dezelfde positie als wij. Ook wij hebben het verhaal van Jezus alleen van horen zeggen. Altijd zullen wij, net als Thomas, onze vraagtekens zetten.
Is de Onschuldige in de steek gelaten door God? Een jonge vader verloor in één reusachtige vloedgolf zijn hele gezin. Zou de Knecht van de mensen inderdaad thuis gekomen zijn bij de Allerhoogste? Een ijveraarster voor de rechten van Indianen werd door een kogel geveld. Is liefde de diepste zin van ons bestaan? Of regeert slechts een dom toeval?
Thomas twijfelt. Als zijn collega’s beweren dat Jezus leeft, wil hij controleren of het inderdaad om de gekruisigde gaat! Sedertdien heeft Thomas, de ongelovige, het ver geschopt in de kerk.

THOMAS EVANGELIE

Bij het leven van Thomas staan ook vraagtekens. De traditie verbindt hem hardnekkig met het Oosten. Met het Boeddhisme zelfs. In India leven sinds mensenheugenis zogenaamde Thomas-katholieken.
In 1945 werden ergens in Egypte in een kruik teksten gevonden met ruim honderd uitspraken van Jezus. Ze stammen uit de tweede eeuw. De verzameling heet het Thomas-evangelie. De herinnering aan Jezus is er geformuleerd in een oosters joods milieu. Ze vertonen overeenkomsten met de bekende evangelies, maar ze zijn meer innerlijk en spiritueler.

FRAGMENT 1

Een voorbeeld uit dat Thomas-evangelie:
De leerlingen zeiden tot Jezus: ‘Zeg ons toch hoe ons einde zal zijn.’ Jezus zei: ‘Hebben jullie het begin dan al ontdekt, dat jullie vragen naar het einde? Waar het begin was, zal het einde zijn. Zalig is hij, die staande was in den beginne...’

LEGENDE 1

Thomas heeft het ver geschopt. Een legende vertelt hoe Maria op haar sterfbed de apostelen graag om zich heen heeft. Engelen gaan uit om haar naderende dood bekend te maken. Alleen Thomas is te ver weg. De geest grijpt hem bij de kraag en sleurt hem door het luchtruim naar Jeruzalem. Te laat, helaas. Maria is al aan haar hemelvaart bezig. De twee ontmoeten elkaar hoog boven de stad. In het voorbijgaan overhandigt Maria haar ceintuur aan Thomas. Thomas heeft zijn bewijs en niemand hoeft meer aan zijn verhaal te twijfelen. De ceintuur wordt in het Italiaanse Prato elk jaar aan het volk getoond. Een andere versie vertelt dat Thomas niet in de hemelvaart geloofde, Maria’s graf opende en enkel bloemen vond. Maria gaf hem daarop haar gordel.

HEILIGE TWIJFEL

Thomas is de heilige van de twijfel. Je mag twijfelen. Twijfelen is zoeken naar de waarheid. God bestaat toch wel, ook als wij niet in Hem geloven. Om God hoeven we ons geen zorg te maken. Het zijn de voorstellingen over Hem waaraan mensen twijfelen. Ons idee over God is dikwijls niet meer dan een pleister op onze angst of een zoethoudertje voor ons verlangen. Laat daar de twijfel maar op los. Je zult ontdekken dat God oneindig veel groter is.

FRAGMENT 2

Nog een voorbeeld uit het Thomas-evangelie.
Jezus zegt: Als je leiders zeggen: ‘Ziet, het koninkrijk is in de hemel’ dan zullen de vogels van de hemel jullie voor zijn! Als ze zeggen: ‘Het is in de zee’, dan zullen de vissen je voor zijn. Maar het koninkrijk van God is binnen in jullie en het is buiten jullie. Iedereen die zichzelf zal kennen zal het ontdekken: jullie zijn kinderen van de levende God.

LEGENDE 2

In India zou Thomas de opdracht hebben gekregen om een paleis te bouwen voor koning Gundifar.
Hij had daarvoor een grote som geld ontvangen. Maar Thomas had het geld aan de armen gegeven. Daarop sluit Gundifar hem op in de gevangenis. Enige tijd later overlijd de broer van de koning. Hij verschijnt in een visioen en vertelt dat er een prachtig paleis in de hemel was gebouwd. Zo gaat de koning geloven dat er iets belangrijkers is dan aardse schatten. Hij laat zich door Thomas dopen. Daarom wordt Thomas afgebeeld met de winkelhaak van de bouwlieden. Hij is hun patroon.

FRAGMENT 3

Mensen zijn als zwervers, nooit echt thuis in deze wereld en met een hunkering in het hart naar het licht van de Eeuwige. Een laatste fragment uit het Thomas-evangelie:
Maria Magdalena zei tegen Jezus: ‘Waar lijken je leerlingen op?’ Hij antwoordde: ‘Ze zijn net kleine jongens, die zich ophouden op een stuk land dat niet van hen is.’

TWIJFEL EN VERWONDERING

Lieve kinderen.
Geloof jij dat er soms een schaapje geboren wordt met vijf pootjes? Wie gelooft dat? (Ja)
Andere vraag. Kun jij grote stappen maken? Nou een struisvogel kan het beter. Geloof jij dat ie stappen kan maken van ongeveer 12 meter? (Nee: 8 meter! - gangkpad!)
Zou je geloven dat ie wel 90 kilometer per uur kan rennen? (Ja)
En nog eens iets. Als ik je nu vertel over een vogel die achteruit kan vliegen... Geloof je zoiets? (Ja: Kolibrie)
Steeds gebeuren er om ons heen ongelooflijke dingen. Het hele leven is één groot wonder.
Mozart schreef menuetten toen hij vijf jaar oud was.
Soms ben je zeker van iets en dan is het onzin en soms kun je iets niet geloven en dan is het toch waar. En zo blijf je maar bezig met twijfelen en onderzoeken en je verbazen. Ook na 1 april.
Net als Thomas. Die had nooit gedacht dat Jezus dood kon gaan. En hij had zeker nooit gedacht dat Jezus altijd bij hem zou blijven.